Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

J. D. Barrett: Receptek ​újrakezdéshez

Őszibarackos crostata

2018. június 24. - KönyvParfé

barackos_pite.pngÚgy gondolom, azért jó chick litet olvasni, mert pontosan tudod, mire számíthatsz.
Általában adott egy 20-as évei végét, 30-as évei elejét taposó nő. Szinte mindig egy olyan életszakaszban jár, ahol döntenie kell, most hogyan és merre induljon tovább. A hölgy okos, modern, két lábbal áll a földön, ugyanakkor a problémák megoldásakor hajlamos a bénázásra. A történet sokszor humoros, tele van öniróniával, mindemellett olyan fontos témákat érint, mint a család, a karrier, vagy épp a gyereknevelés.
J. D. Barrett Receptek újrakezdéshez című könyve pontosan ilyen - egy kellemes, délutáni kikapcsolódást ad, vicces jeleneteket, mindezt megbolondítva egy kis misztikummal és nem kevés ételrecepttel.

Tovább

Stefanie Dahle: Napsütés ​és epervarázs (Szamócka)

Epres crumble

2018. május 30. - KönyvParfé

szamocka.pngTudom, tudom, sokan nem szeretik, ha ráragasztják egy gyerekkönyvre, hogy "csak fiúknak" vagy "csak lányoknak" ajánlott, de akárhogy is nézem Stefanie Dahle könyveit, ezek bizony igazi kis csajos olvasmányok. Szamócka történetei ezidáig ismeretlenek voltak számomra, a sorozatban megjelenő Napsütés és epervarázs című az első, amelyet behatóbban tanulmányoztam. Küllemét tekintve nagyobbacska könyv, arany színben csillog a felülete, tele van virágokkal, gyümölcsökkel, cuki erdei állatokkal és tündérekkel. Akárhogy nézem, ez bizony a legtöbb kislány figyelmét odavonzza.

Tovább

Rita Falk: Gőzgombóc ​blues (Franz Eberhofer 2.)

Karalábéfőzelék

2018. május 22. - KönyvParfé

gozgomboc_blues.pngEzen a héten egy humoros, könnyed krimit hoztam. Tavaly Rita Falk Télikrumpligombóc című regénye annyira tetszett, hogy lelkesen vettem kézbe a sorozat második kötetét is, a Gőzgombóc bluest. Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr újfent nyomozásba kezd, a történet során pedig már régi ismerősként üdvözöltem a kis falu meghatározó alakjait. Niederkalterkirchern talán unalmas helynek tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Ott mindig történik valami... de ha esetleg mégis pangós időszak jönne, bármikor beülhetünk Wolfihoz egy pofa sörre, vagy épp csatlakozhatunk Nagyihoz, aki lelkes látogatója a hipermarketeket szezonális leárazásainak.

Tovább

David Walliams - Tony Ross: Az ​éjféli banda

2018. május 16. - KönyvParfé

az_ejfeli_banda.pngDavid Walliams napjaink egyik legismertebb kortárs gyerekkönyvírója. Regényei folyamatosan a sikerlisták élén szerepelnek, amely nem is annyira meglepő, hiszen történetei szórakoztatóak, ugyanakkor mindig valami komoly, fontos üzenetet hordoznak. Sok gyerek kedveli, és sok szülőtől hallom, hogy könyvei milyen jó alapot adtak egy-egy mélyebb beszélgetéshez.
Walliamst gyakran nevezik az „új Roald Dahl”-nak is. Nem szeretem az ilyen összehasonlításokat, de ha te is elolvasod egy könyvét, hamar rájössz, hogy nem alaptalanul kapta meg ezt a megtisztelő címet.
A Kolibri Kiadó gondozásában megjelenő új könyve Az éjféli banda, szintén szívmelengető történetté nőtte ki magát. A történetben nagy hangsúlyt kap a szórakozás és a nevetés ereje, s talán ez most minden eddiginél fontosabb is, hiszen főszereplőink olyan gyerekek, akik betegségeik miatt kórházba kényszerültek.

Tovább

Roald Dahl - Quentin Blake: Charlie és a nagy üveglift

Vonka-Vit

2018. május 09. - KönyvParfé
dahl_banner.png

Ha azt mondom, Charlie és a csokigyár, mindenkinek beugrik róla valami. Talán először is az író Roald Dahl, aki a felnőtteknek szóló Meghökkentő meséiről, valamint a groteszk humoráról ismert gyerekkönyveiről híres. Ezek után a könyvre is gondolhatunk, esetleg a belőle készült filmre, melyben Johnny Depp alakítja a csokigyáros, Vonka úr szerepét. Amondó vagyok, az umpa-lumpák elnevezés is sokak számára ismert. Bárhogy is, Dahl valóban maradandót alkotott, mely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Hihetetlen történet, tele képtelenebbnél képtelenebb fordulatokkal, csokoládéval, sok-sok cukorkával és persze humorral. Imádtam minden sorát. A Charlie és a nagy üveglift pedig pont ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt.

Tovább

Bosnyák Viktória - Rippl Renáta: És ​most hogy festek?

Virgin Pina Colada

2018. május 03. - KönyvParfé

es_most_hogy_festek_banner.pngNéhány hete belefutottam egy olyan képsorozatba, amelyen 20 gyerkőcöt kellett megkeresni, akik akár a bújócskázás koronázatlan királyai lehetnének. Persze ez elég erős túlzás, ugyanis a kicsikből szinte mindig látni lehetett valamit. Hol egy pipaszár lábat, hol egy pár fehér zoknit, vagy épp a szekrény mögött megfigyelhető sziluettjüket. Jókat nevettem a képkockákon, de az mindenesetre tagadhatatlan, hogy minden gyerek szeret bújócskázni. Apropó, bújócskázás! Ismered Kamill történetét?
Bosnyák Viktória és Rippl Renáta közös munkájából megszülető, az És most hogy festek? című mesekönyvben fontos szerepet kap ez a játék, csakúgy, mint a barátság és az olvasás szeretete is.

Tovább

Abigail James: Szeresd ​a bőröd!

Relax szendvics

2018. április 01. - KönyvParfé

szeresd_a_borod.pngTinédzserkorom csajos magazinjaiban rengeteg cikkben esett szó a fiatalság megőrzéséről, a helyes bőrápolásról, az egészséges táplálkozásról és egyéb fontos dolgokról, de olyan távolinak tűnt a 30 és a 40, hogy nem is igazán foglalkoztam vele. Most meg itt van... könyörtelenül tör előre. Be kell látom, akárhogy is szeretném visszaforgatni a idő kerekét, sajnos már nem leszek fiatalabb. Érzem magamon az idő múlását; felbukkantak a szem környéki szarkalábak, na meg a ruhaméreteimen látok némi változást. Bár az is lehet, hogy csak szimplán összementek... Nos, Abigail James összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket az eredményes bőrápolásról tudni érdemes. Nagysikerű könyve nemrég hazánkba érkezett; Szeresd a bőröd! címmel talán már találkozhattál vele a könyváruházak polcain. A kiadványban sok-sok hasznos tippről olvashatsz, valamint mesél a miértekről is: Miért van szükségünk sok alvásra? Miért fontos a jóga? S vajon mit mesél rólunk a bőrünk?

Tovább

Amber Locke: Laktató ​és egészséges levesek

Póréhagymás burgonyaleves

2018. március 29. - KönyvParfé

leveses_banner.pngMit is mondhatnék, a levesek és én nem voltunk mindig barátok. A levest régen valahogy úgy értelmeztem, hogy az a gőzölgő lötty, amin valahogy túl kell esni, hogy utána jöhessen a főétel, és onnan már csak egy kis lépés a süti. Persze legtöbbször átugrottam volna az első és a második fogást, de ha a szülők azt mondják, hogy "Ha nem eszed meg, arra kapod a másodikat" - akkor nincs apelláta... le kell valahogy gyűrni azt a folyós valamit. Anyu leginkább a klasszikus leveseket készítette, én pedig úgy tudtam különbséget tenni köztük, hogy a piros és a fehér lé. Amikor kollégista lettem, akkor kicsit kinyílt a világ. Kénytelen voltam magamra főzni, ráadásul a hamar elkészíthető és olcsó ételekre fektettem a nagyobb hangsúlyt. Na igen, ilyenkor jön a képbe a vajas zsömle, a sajtos-tejfölös tészta, a mirelit pizza, a leves és a főzelék... Nos, miután már kezdtem marhára unni a zacskós porlevest és a tésztás smacket, elkezdtem kísérletezni a (krém)levesekkel. Azóta gyakorlatilag a kedvenceimmé nőtték ki magukat, hiszen gyors, tartalmas és isteni finom leveseket lehet készíteni csupán néhány zöldség hozzáadásával. Amber Locke Laktató és egészséges levesek - vegánoknak és nem vegánoknak című szakácskönyve pedig még inkább arra sarkallt, hogy többet kísérletezzek ezzel a fogással. Hiába no, a leves megérdemli a rivaldafényt!

Tovább