Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

David Walliams - Tony Ross: Az ​éjféli banda

2018. május 16. - KönyvParfé

az_ejfeli_banda.pngDavid Walliams napjaink egyik legismertebb kortárs gyerekkönyvírója. Regényei folyamatosan a sikerlisták élén szerepelnek, amely nem is annyira meglepő, hiszen történetei szórakoztatóak, ugyanakkor mindig valami komoly, fontos üzenetet hordoznak. Sok gyerek kedveli, és sok szülőtől hallom, hogy könyvei milyen jó alapot adtak egy-egy mélyebb beszélgetéshez.
Walliamst gyakran nevezik az „új Roald Dahl”-nak is. Nem szeretem az ilyen összehasonlításokat, de ha te is elolvasod egy könyvét, hamar rájössz, hogy nem alaptalanul kapta meg ezt a megtisztelő címet.
A Kolibri Kiadó gondozásában megjelenő új könyve Az éjféli banda, szintén szívmelengető történetté nőtte ki magát. A történetben nagy hangsúlyt kap a szórakozás és a nevetés ereje, s talán ez most minden eddiginél fontosabb is, hiszen főszereplőink olyan gyerekek, akik betegségeik miatt kórházba kényszerültek.

Tom, miután fejbe találja egy krikettlabda, a Lord Funt Kórházban tér magához. Furcsa egy hely ez, s miután találkozik a naiv orvossal, Dr. Luppers-sel, majd a gonosz főnővérrel és a „szörnyűséges arcú” portással, nem sok jót remél.
A kórteremben megismerkedik néhány gyerekkel, akik egészen jó fejnek tűnnek. Itt van például Amber, aki tizenkét éves és eltörte mindkét kezét és lábát, ezért csak kerekesszékkel tud közlekedni. Robin szintén tizenkét éves, és megműtötték a szemét. Most semmit sem lát, mert bekötözték a fejét. George tizenegy éves vidéki srác, akinek kivették a manduláját, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy folyton csokoládét nassoljon. A legfiatalabb beteg a még csak tízéves Sally. Nagyon rossz bőrben van, a kezelésektől már kihullott a haja és többnyire alszik.
Megérkezése után hamar nyugovóra térnek, ám ahogy éjfélt üt az óra, valami különös dolog történik. A gyerekek éjjel kiosonnak a kórteremből. Hová mennek? Mit csinálnak?
Tom utánuk lopakodik és hamarosan fény derül a titokra. A gyerekosztály betegei immár negyven éve tartják életben az Éjféli bandát, és minden éjjel valóra váltják egy beteg gyerek álmát.

methode_2fsundaytimes_2fprod_2fweb_2fbin_2f0933b6d8-9cf0-11e6-9703-be9a8cb3b5dc.jpg

A képen Robin, Sally George, Tom és Amber látható

Talán ez az egyik legegyszerűbb Walliams történet, ugyanakkor az egyik legösszetettebb is. Többet koncentrál a cselekményre, mint máskor, és hagyja, hogy a humor átszője az egészet. Maga az ötlet nem újkeletű, de a mondanivalója igazán csodálatos.

Hogy az élet értékes. Minden pillanata az. Kedvesnek kell lennünk egymáshoz. Amíg megtehetjük.

Arra is rávilágít, hogy az embereket ne a külsejük alapján ítéljük meg, hanem a személyiségük és a cselekedeteik alapján. És azért sem utálhatunk senkit, mert átlagos.
Valamint reményt ad. Nem számít, hogy meddig élünk, a nap holnap is felkel, hogy süssön. Túl kell lépni a szomorúságon, hiszen mindig van remény a jobb napokra és a jó dolgokra.

Tom karaktere a legkidolgozottabb a szereplők közül, a többiek kissé vázlatosabbra sikerültek, Sally kivételével (akit rossz egészségi állapota miatt nem hívják a többiek éjszakai bevetésekre). Tom utálja az iskolát, hiányoznak neki a folyton utazó szülei, és úgy érzi, senki sem szereti, hogy nem fogadják el, nem akarják őt. A kórházban sínylődő gyerekek családi állapota is rejtély, nekem úgy tűnik, őket is elhanyagolják a szüleik. Talán ez az egyik kapocs, amely erős, összetartó közösséggé kovácsolja őket. Az igaz barátság az Éjféli banda ereje, valamint a jó cselekedetek, melyekkel esténként mosolyt varázsolnak a betegek arcára.

A humor, amelyet Tony Ross illusztrációi kísérnek, vidám jeleneteket és szellemes pillanatokat teremtenek az olvasók számára. Természetesen a már jól ismert Rádzs is szerepet kap a történetben. De hát ez már szinte hagyomány a Walliams-könyvekben.

Plusz pont a regény szedéséért. Bár a 480 oldalával igazán vaskos kötetnek számít, mégis gyorsan lehet vele haladni. Rövid fejezetekre bontották és rengeteg kiemelés található benne, melyekhez különböző betűtípusokat, betűméreteket használtak. Küllemre (is) pont olyan klassz lett, mint A nagy szökés című Walliams-regény, melyről korábban olvashattál.
A játékosság, valamint a sodró cselekmény arra sarkallja a kis olvasót, hogy hosszú órákon keresztül bújja a könyvet. Garantált sikerélmény az biztos, nagyon megéri elolvasni!

Injekció zselé

Mivel a történet egy kórházban játszódik, ehhez szerettem volna kapcsolni az ételt is. A gyerekek szeretik a gumicukrot és a zselét, ezért ez utóbbi mellett döntöttem. S ha már kórház... miért ne lehetne a színes zseléket műanyag fecskendőbe tölteni?ejfeli_banda_02.jpgHozzávalók:

  • a zöldhöz - kiwi szörp
  • a piroshoz - meggy szörp
  • a kékhez - limonádé és néhány csepp MONIN Blue Curacao
  • 3 csomag főzés nélküli tortazselé
  • 10-12 db 10 ml-es műanyag fecskendő (vagy annál egy kicsivel nagyobb)

Elkészítem a szörpöket és a kék limonádét. Kimérem három tálkába a tortazseléhez szükséges folyadékok mennyiségét. A zacskón lévő leírás 2,5-3 dl-t javasol, egy picivel többet számolok, hiszen azt akarom, hogy a tartóból majd kinyomható legyen a zselé. Ezután egyesével, a csomagoláson található elkészítési javaslat alapján besűrítem a szörpöket/limonádét. Fogom a fecskendőket és szép lassan felszívom a színes löttyöt. Amint megdermed, fogyasztható is.

ParféTipp: Próbáld ki frissen facsart gyümölcslevekkel is!32368773_10156361620824812_4277366468481384448_n.jpgA Kolibri kiadó jóvoltából jelent meg a hazánkban is kedvelt David Walliams legújabb gyerekkönyve Az éjféli banda, amelyben éjszakai kalandokra indulhatunk egy kórházszobányi kis beteggel. Ha szeretnéd megismerni, hogy mennyi izgalom várhat ágyhoz kötött gyerekekre, tarts velünk május 14 és 18 között a három állomásos turnéra. Sőt, ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mivel a történet kórházban játszódik, a feladvány is ehhez kötődik. Kórházban játszódó tévé sorozatokból találhattok képeket az állomásokon, csak fel kell ismernetek, melyik kórházban is játszódnak. A helyes megfejtést, a sorozatok címét várjuk a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területén postáz, és a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik érte a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk!)jackie_nover_v_9.jpg

A turné állomásai:
05.14.    Olvasónapló
05.16.    KönyvParfé
05.18.    Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8313855332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása