Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Charlie N. Holmberg: Az ​üvegmágus

Kandiscukor

2018. január 12. - KönyvParfé

uvegmagus.pngTavaly is - mint minden évben -, megfogadtam, hogy nem kezdek bele befejezetlen trilógiába. Persze tavaly is, - csakúgy, mint minden évben -, nem sikerült megtartanom ezt a fogadalmamat. Itt van rögtön Charlie N. Holmbert A papírmágus című könyve, hiszen hiába tudtam, hogy egy trilógia indító kötete lesz, ahogy beleolvastam, az első pár oldal azonnal berántott. Érdekes volt a történet, kedveltem a szereplőket, és nagyon eredetinek tartottam az anyagokhoz kötött mágia ötletét. Szerencsére nem kellett sokat várni a folytatásra, ráadásul Az üvegmágus tudta hozni az elvárt színvonalat. Sőt! A történet izgalmasabbra sikerült, pörögtek az események, ráadásul most a papír mellett, az üveggel történő varázslatok kaptak nagyobb hangsúlyt.

Az előző történet után három hónappal járunk. Ceony Twill még mindig tanulja a papírmágia csínját-bínját, tanára Emery Thane pedig mindent megtesz, hogy ezt mielőbb elsajátítsa. Az általuk használt matéria fontos, ezért Thane mágus egy papírgyárba küldi a lányt, hogy alaposan megismerje azt az anyagot, melyhez hozzákötötte az életét. Ceony nem különösebben lelkes az úttól, de annak nagyon örül, hogy barátnője Delilah is vele tart. A látogatás unalmasan indul, de hamarosan egészen másba fordul át... Robbanás történik az épületben, menekülniük kell, és valaki, vagy valakik üldözőbe veszik őket. Miután sikerül biztonságos helyre kerülniük, a tanáraik úgy döntenek, amíg a veszély nem hárul el, egy ideig húzzák meg magukat, és ne mutatkozzanak. Persze Ceony nem lenne Ceony, ha megfogadná az intelmeket, így nyomozásba kezd. Hamarosan kiderül, hogy a korábban elvarázsolt Lira két veszedelmes társa szabadon kószál, és minő meglepetés, épp rá vadásznak. A lány félti a családját, retteg attól, hogy őket is bántani akarják majd, ezért Delilah segítségével tükrökön keresztül veszi fel a kapcsolatot a bosszúszomjas varázslókkal. A veszélyes kaland során pedig egy titok is a birtokába kerül, mely akár végzetes is lehet...

Az események pörögnek, egy percre sem hagyja az írónő, hogy leüljön a történet. Van itt minden: menekülés, harc, gyanús nyomok, és sok-sok varázslat. Ebben a részben Emery is előtérbe kerül, most végre cselekvő szereplőként mutatkozik meg. De a legjobban az üveg- és tükörvarázslatok tetszenek, mert nagyon fantáziadús és izgalmas. 

Természetesen egy leheletnyi szerelmi szál is belekeveredik a történetbe, de ez tényleg csak leheletnyi. Emery és Ceony kapcsolata még mindig rémesen önmegtartóztató, noha pontosan tudja mindenki, hogy valami azért alakul közöttük. Egyelőre nem bosszankodom ezen, azt hiszem, a lezáró rész bőven kárpótolni fog az eddig elmaradt túlfűtött érzelmekért.

Az a helyzet, hogy túlságosan elfogult vagyok, mert szerettem az előző kötetet. Persze, ahogy olvastam mások értékeléseit, be kell látnom, azoknak is igazuk van, akik esetleg csalódtak benne. Valóban nem hibátlan regény. Helyenként beleszaladhatsz következetlenségekbe, és Ceony is néha dühítően "szupertökéletes" és "szuperokos" hősnő, aki csökönyösen megy a saját feje után. Én mégis elégedett vagyok ezzel a folytatással, mert az írónő egy marék fantasy, egy csipetnyi steampunk, és némi romantika hozzáadásával egy olyan világot teremtett meg, amelyet sok olvasó szeretne majd meglátogatni.

Kandiscukor

Az üvegmágia miatt olyan ételt szerettem volna a könyv mellé készíteni, amely valahogyan kapcsolódik az üveghez, hasonlít rá. A kandiscukorról nekem mindig az üvegszilánkok jutnak az eszembe, mert pont így néznek ki a pálcika köré tapadó cukorszemek. A boltokban elég szép összegeket elkérnek egy-egy csomagért, pedig otthon is kivitelezhető, akár gyerekekkel is. Egy szirup az alap, melyet nagyon egyszerű elkészíteni, de arra figyelj, hogy ha gyors ajándékot szeretnél, nem ez a legmegfelelőbb, ugyanis kell neki 1-2 hét, míg szép formára nem kristályosodnak a kandiscukrok. A könyv borítóján a zöld és a kékeszöld színek dominálnak, ezért egy kevés ételszínezéket csempésztem a szirupba. Nyalókának vagy tea ízesítéséhez kiváló, nem mellesleg pedig szalaggal átkötve akár dekoratív ajándékká válhat. A receptet a málnacukor nevű oldalról vadásztam le, ezúton is köszönet érte!kandiscukor_03_1.jpgHozzávalók:

  • víz és kristálycukor 4:10 arányban (pl. bögre)
  • fa pálcikák
  • zöld és kék ételfesték
  • ízesített aromák (opcionális)
  • néhány kisebb/közepes méretű befőttes üveg és ruhacsipeszek

Először a pálcikákat legalább fél óráig vízbe teszem, hogy jól megszívják magukat nedvességgel. Amíg fürdőznek, elkészítem a szirupot. Egy lábosba beleöntöm a vizet, ugyanannyi cukrot, majd közepes lángon felmelegítem. Ahogy oldódni kezd, folyamatosan adom hozzá a többi cukrot. A szirupot addig forralom, míg kicsit be nem sűrűsödik, aztán félreteszem és hagyom teljesen kihűlni.
A pálcikákat kiveszem a vízből és alaposan megtörölgetem mindet, majd egyesével kristálycukorba hempergetem.
A kihűlt cukros folyadékot ketté választom, és néhány csepp kék és zöld ételfestékkel színezem. Ilyenkor már lehet aromát is hozzá adni. (Mehet bele vaníliakivonat, kókuszaroma, vagy amihez éppen kedved van.)
Fogok néhány tiszta befőttesüveget, beleöntöm mindegyikbe a folyadékot, és a cukros fapálcikákat az üvegekbe helyzetem. Fontos, hogy ne érjen a pálcika az aljára, ezért fent egy-egy ruhacsipesz segítségével rögzítem őket. Ide kattintva megnézheted, hogyan is kell szakszerűen csinálni.
Egy befőttesüvegbe nem teszek kettőnél több pálcikát, hiszen kell nekik bőven a hely, hogy később szépen szaporodjanak rajta a kristályok.
Napos, világos helyre helyezem őket, és ezután már nincs más dolgom vele, csak türelmesen várni, hogy napról napra hízzanak a nyalókák. Ha kész, ilyen kis szépségek kerülnek ki a cukros szirupból. Kiveszem őket, kicsit lecsöpögtetem a folyadékot, megforgatom mindet egy kevés kristálycukorba, és egy pohárban hagyom teljesen megszáradni.
26733376_10215225304042807_7904668537879825259_n.jpgMegjelent a GABO SFF jóvoltából Charlie N. Holmberg A papírmágus trilógia második része Az üvegmágus. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be a késő viktoriánus kori Angliában játszódó, különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kalandokkal teli történet folytatását, melyet a Disney tervez megfilmesíteni.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Az üvegmágusban a papír anyag mellett igen fontos szerepet kap az üveg, de legfőképpen a tükör. Ismerünk számos történetet, amiben tükrökben látnak, utaznak a szereplők, vagy mágikus hatalommal bírnak. Most minden állomáson képet találtok egy filmből, esetleg meséből, ahol valamilyen szempontból fontos szerepet játszik a tükör. Nektek fel kell ismernetek őket, majd a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok be a címüket.
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

beauty-and-the-beast-disneyscreencaps_com-8186.jpg

A turné állomásai:
01.10.     Könyvvilág
01.12.     KönyvParfé
01.14.     Insane Life
01.16.     Dreamworld

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr7213347855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása