Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Matt Haig: A ​lány, aki megmenti a karácsonyt

Marcipán nyalóka

2017. december 22. - KönyvParfé

a_lany_aki.pngEgy éve már, hogy Matt Haig A fiú, akit Karácsonynak hívnak című ifjúsági regénye, belopta magát a szívembe. A történet szívmelengető és varázslatos, ugyanakkor humoros és néhol szomorú is. Az tetszett benne a legjobban, hogy rengeteg olyan dologról olvashattam, amelyre gyerekként soha nem kaptam választ. Most már tudom, hogy milyen volt Télapó kisfiúnak, és azt is, hogy miért nem öregszik. Valamint megismerkedhettem néhány kobolddal, trollal, és egy Igazmondó Glimpivel is. Kedves történet, nálam igazi téli kedvenc lett, így kíváncsian vártam, milyen kalandokat tartogat az író következő regénye. A lány, aki  megmenti a karácsonyt egyáltalán nem okozott csalódást, épp olyan tökéletesnek találtam, mint az első kötetet.

Az író most is elengedi a fantáziáját és mesél. De még hogy! Ugyanakkor megint nem hagyja, hogy szárazon maradjanak a könnycsatornáink. A történet két szálon fut, melyek a végén természetesen összeérnek. Az egyikben a Londonban élő Reményi Ameliát ismerhetjük meg, aki elveszti édesanyját, és Ádáz úr dologházába kerül. Az árván maradt lány szörnyen boldogtalan, az új helyen még egyetlen barátja, a fekete cicája Kormos kapitány sem lehet mellette. Amelia még soha nem érezte ennyire reménytelennek a helyzetét, márpedig reményre mindenkinek szüksége van, nem igaz?
A másik szál szereplőit már jól ismerhetjük az előző kötetből, hiszen újra itt van Karácsony apó a rénszarvasaival, és a koboldokkal, akikkel izgatottam készülődnek a nagy napra, amikor az embergyerekekhez elvihetik a csodát, és ajándékokkal lephetik meg őket. Ám Szenteste felbukkannak Koboldfalván a trollok, akik tönkretesznek mindent. 
Sajnos több minden meghibásodik. Nem működik a reménymérő, és remény nélkül nem tudnak repülni a rénszarvasok sem. Hogy fognak így a gyerekek ajándékot kapni?
Karácsony apó tudja, hogy van egy lány, aki igazán hisz a csodákban. Egy Reményi Amelia nevű kislány, akiben régen annyira erős volt a remény, hogy a hite képes lenne megmenteni a karácsonyt. Így útra kel, hogy megkeresse őt.

851oo_tx-169.jpgAz illusztráción Karácsony apó szerepel, aki egy baleset következtében Viktória királynő lakosztályában landolt a rénszarvasokkal.

Bár a cselekmény kiszámítható, ez egyáltalán nem vont le semmit a könyv értékéből. Nagyon élveztem a történetet, jó érzés volt újra belecsöppenni egy varázslatos, téli kalandba. Haig poénjai még mindig frenetikusak, bár az is biztos, hogy nem fogja mindenki szeretni ezt a fajta a humort, amely néhol egészen morbid. Természetesen a sztori nem lenne kerek az illusztrációk nélkül, melyeket megint Chris Mould készített.

Tetszett, hogy a történetben feltűnik a macskakedvelő Charles Dickens és maga Viktória királynő is, de amit nagyon szerettem, azok a rejtett poénok, politikai utalások, melyeket leginkább a felnőttek fognak értékelni. Így nem is igazán mondhatom, hogy ez egy ifjúsági könyv, hiszen mindenki számára kedvelhető és szerethető lehet.

Bár a borítón feltüntették, hogy ez a A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása, nyugodtan elolvashatod anélkül is, ha nem ismered az első részt, ugyanis nagyszerűen megállják a helyüket önállóan is. Mindkét kötet zseniális, vicces és megható egyszerre. Ne hagyd ki ezt a reménykeltő karácsonyi csodát!

Marcipán nyalóka

Az első könyvhöz omlós tésztából készült nyalóka süti. Most is karácsonyi nyalókákat kreáltam, de jelen esetben marcipánból formáztam őket. Azt szeretem ebben a finomságban, hogy baromi látványos, percek alatt elkészül, és édesszájúaknak piszkosul jó ajándék. Vond be a gyerekeket is a gyártásba, jó móka lesz! :)marcipannyaloka_16.jpgIgazság szerint ez a recept nem is igazán recept és csupán két összetevőből áll - fehér és piros marcipánra van hozzá szükség. Diónyi darabokat vágok belőlük, és egyenként vékony, hosszú kígyókká formázom őket. Ezután egymás mellé teszek egy pirosat és egy fehéret, és óvatosan összesodrom. A kívánt méretre igazítom a hosszukat, ívesre hajlítom az egyik felét és kész is a nyalóka. Dobozba téve, vagy celofánba csomagolva kedves ajándék lehet, de ha kicsiket formázol, simán megállják a helyüket egy mézeskalács ízű habos sütemény tetején, vagy akár a karácsonyi tortán.kfkazxf.pngA Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű, A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák - karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep.
Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep.
(Figyelem! A  nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg újat sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz!)

épülres

A turné állomásai:
12.17.    Olvasónapló
12.18.    Szembetűnő
12.19.    Könyvvilág
12.20.    Zakkant olvas
12.21.    Deszy könyvajánlója
12.22.    KönyvParfé
12.23.    Dreamworld

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr7513347851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása