Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Adam Christopher: Dishonored ​– A képmások ura

Vajban sült citromos-borsos lazac vegyes salátával

2017. március 05. - KönyvParfé

index.jpgAkik otthonosan mozognak a számítógépes játékok világában, bizonyára jól ismerik a Dishonored című lopakodós játékot, amely nemrég regényalakban is elérhetővé vált. Hazánkban az Agave Könyvek Kiadó gondozásában látott napvilágot, melyet Dishonored - A képmások ura címmel találhatsz meg a könyvesboltokban. A többszörös díjnyertes dark fantasy videojáték második része ősszel jelent meg, a könyv története pedig a játék első és második része között játszódik.

1851-ben járunk, a helyszín Dunwall városa. Másfél évtizeddel ezelőtt patkánypestis pusztított, az akkori császárnőt egy összeesküvés során meggyilkolták. Most lánya, Emily Kaldwin ül a trónon, akiről kevesen tudják, hogy kettős életet él. Uralkodói teendői mellett apja, Corvo Attano - aki egyébként az udvar protektora –, az orgyilkosság művészetére tanítja. Corvo nem csak a harc terén kivételes, de egy különleges erőt is birtokol, melyről Emily nem tud: megtudja fagyasztani az időt és átvillanni egyik helyről a másikra.
A lány egy éjszaka kioson a palotából, majd a háztetőkön szökkenve, az árnyékok takarásában minél messzebbre merészkedik. A terepszemle során fosztogatókra bukkan, akik a temető sötétjében több koporsót is készülnek ellopni. A sírrablók különös maszkot viselnek, pontosan olyat, mint annak idején a Cetvadászok. Ez a csoport veszélyes, kíméletlen orgyilkosokból áll, akik vezetője évekkel ezelőtt végzett a császárnővel. Emily és Corvo külön nyomozásba kezd, végül mindketten a fosztogatók nyomára bukkannak. A protektor csapdát készül állítani a gyilkosoknak, de nem is sejti, hogy lánya eközben beépült az ellenséghez, álruhában csatlakozott hozzájuk…

Azt hiszem, amikor Adam Christopher elkezdte írni ezt a könyvet, még nem is sejtette, hogy mennyire nehéz dolga lesz. Akik ismerik a játékot, azok akaratlanul is összehasonlítják a könyvvel, míg aki most találkozik vele először, annak néhol nehezen értelmezhető lehet. Bevallom, nem igazán játszok számítógépes játékokkal, így a Dishonored világa sem volt ismert számomra. Bár az író mindent megtett, hogy teljes képet kapjak a helyszínről és a főbb szereplőkről, mégis az elején nehezen sikerült beleélnem magam a történetbe. Rengeteg kérdés merült fel bennem olvasás közben, szerencsére ezek a kötet végén megválaszolásra kerültek.

Miután végeztem a regénnyel, végigmentem a játék első részén, mert kíváncsivá tett, hogy milyen lehet. (Awww, nagyon rá lehet kattanni!) A könyv szerintem hangulatos, bár kevésbé sötét tónusú, mint a játék. Mindenesetre nagyon tetszik, ahogyan a steampunk és a mágia találkozik egymással, és ez a fejezetekben is szépen visszaköszön. Most, hogy már ismerem mindkettőt, kezdem érteni a helyszíneket és néhány könyves utalást is.

Az egyik kedvenc szereplőm Emily lett, aki szerintem fantasztikus hősnő: okos, bátor és halálos! Ugyanakkor szerettem olvasni azokat a részeket is, amelyek a Cetvadászokról szóltak, mert érdekes karaktereknek tartom őket. Ugyanakkor azt érzem, hogy az író nem használta ki ezt eléggé.
A cselekmény is inkább a jól bevált sablonokkal operál, és a befejezést kicsit összecsapottnak éreztem. Vártam valami nagy csavart a végére, valami nagy összecsapást, de ez sajnos nem szólt akkorát, mint szerettem volna.

A könyv inkább egy bizonyos rétegnek szól, élvezni is igazán azok fogják majd, akik otthonosan mozognak a Dishonored világában. Úgy tudom, egy trilógia első kötete ez, mindenesetre most, hogy sikerült ráhangolódnom a történetre és megismerkedtem a szereplőkkel, vevő leszek a következő részre. Bizakodva várom a folytatást.

Vajban sült citromos-borsos lazac vegyes salátával

Sokat gondolkodtam azon, milyen étel készüljön a könyv mellé, végül egy halas fogást választottam. A történetben Cetvadászokról olvashatsz, ők pedig biztosan nem zellerszárat rágcsálnak ebédre, ugye? Lazacot készítettem, és a fűszerezésében inkább az egyszerűre törekedtem. Bár vegyes salátával tálaltam, ha esetleg egy orgyilkost vendégelnél meg, készíthetsz mellé egy kicsit nehezebb köretet... mondjuk steak burgonyát.lazac_11.jpgHozzávalók:

  • 250 g vadlazac filé
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • vaj a sütéshez
  • A salátához a kedvenc zöldségeid és egy kevés citromos balzsamecet.

A lazacokat kiolvasztom, sózom, borsozom, végül a citrom levével alaposan meglocsolom mindkét oldalát. Félreteszem és hagyom negyed-fél órát a fűszeres-citromos lében pácolódni, hogy alaposan átjárják az ízek. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, majd a lazacok mindkét oldalát megsütöm. A hal, vastagságtól függően 7-15 perc alatt elkészül. 
Salátával tálalom, válaszd te is a kedvenc zöldségeidet. Én káposztát, jégsalátát, répát, uborkát és paradicsomot szeleteltem fel, végül citromos balzsamecetet csöpögtettem rá.60x5lhx.pngA többszörös díjnyertes dark fantasy videojáték különleges világa regényben is életre kel! Tavaly hozzánk is elérkezett a Dishonored - A képmások ura, mely a Dishonored 1 és a Dishonored 2 videojátékok története közti hídként szolgál. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével és vessétek bele magatokat ti is a Dishonored sötét világába. Játszatok velünk, és a tiétek lehet egy példány a regényből!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

A nyereményjátékunkban egy orgyilkos tanulmányának megmaradt töredékére vagyunk kíváncsiak, egyetlen mondatra, vagyis egy idézetre, melyet három részre szedtünk. Minden állomáson találtok egy-egy részletet, ezekből kell összetennetek az idézetet és beírni a rafflecopterbe. Figyelem, a részletek NEM sorrendben vannak (tehát az első állomáson nem az idézet első fele található!)
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni, ellenkező esetben újat sorsolunk.

mint a háborúé...

A turné állomásai:
03/05    KönyvParfé
03/06    Bibliotheca Fummie
03/07    Függővég

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5211989026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása