Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Maja Nett: Az ​egészséges reggeli: müzli

Csokis-banános müzliszelet

2017. január 11. - KönyvParfé

muzli_02.jpgIdén több újdonságot tervezek az oldalra, most az elsővel szeretnélek megismertetni, melynek a Szakácskönyv mustra nevet választottam. Arra gondoltam, minden hónapban megismerkedek egy-egy szakácskönyvvel és tesztelem a benne lévő recepteket. Ha nem is készítem el az összes ételt, azért a számomra legszimpatikusabbakkal mindenképp próbát teszek, hiszen nem elég csak a külcsínt szemrevételezni, a finomságokat bizony tesztelni kell! A bejegyzés végén pedig a kedvenc receptemet is leírom és természetesen tányérra helyezem.

Karácsony után, mikor már dugig ettem magam bejglivel, megfogadtam, hogy a 2017-es évben jobban odafigyelek arra, hogy mit és mennyit eszem. (Hahaha, ezt minden évben megfogadom...) Teljesen felbuzdultam, lelki szemeim előtt megjelent a fitt és egészséges énem, majd elkezdtem keresgetni olyan receptek és szakácskönyvek után, ami talán jó irány lehet, és segít a változás útjára lépnem. A könyvesbolt gasztrokönyvei között figyeltem fel Maja Nett, Az egészséges reggeli: müzli című szakácskönyvére, melyet azonnal beletettem a kosaramba. Nem volt kérdés, hogy jó lesz, hiszen úgy vagyok a müzlivel, mint Gombóc Artúr a csokival. Lehet nagyszemű és apró szemű, mazsolás, kókuszos, banános vagy aszalt sárgabarackos. Szeretem magokkal megszórva, ropogósan vagy csak lágyan a tejbe keverve, gyümölcsökkel vagy gyümölcslével, nádcukorral, esetleg pár kanál mézzel megbolondítva. A variációk száma gyakorlatilag végtelen, a könyv pedig remek alkalmat adott arra, hogy kísérletezzek és kitapasztaljam, melyek a kedvenc ízeim. 

Sajnos nagyon nehezen veszem rá magam arra, hogy reggelizzek, hiába hallani, hogy a reggeli étkezés az egyik legfontosabb. Mióta ezt a könyvet tesztelgetem, szívesen eszek munkába indulás előtt, vagy ha már negyedszerre nyomom le a telefonomon a Szundi gombot, és csak 5 percem van, hogy csodát tegyek a gyűrött, kialvatlan fejemmel, még mindig akad annyi időm, hogy egy szelet házi müzlit a táskámba dobjak, amit még nyitás előtt elmajszolhatok. Tényleg jobb kedvvel indul a reggel, tele leszek energiával és nem mellesleg tudom, hogy mi kerül a tányéromra, milyen összetevőket tartalmaz a csoda reggelim.

A könyv egy rövid bevezetővel indít, majd a pelyhekről, magvakról, csírákról és magokról ad néhány mondatos ismertetőt. Ezután végigveszi nagy vonalakban, hogy mit érdemes tudni a diókról és a szárított gyümölcsökről, végül kitér az édesítőszerekre, zsírokra és folyadékokra is. Nagyon szimpatikus, hogy mindig ajánl alternatívát, vagyis ha esetleg nem szeretsz egy receptben leírt összetevőt, nyugodtan kiválthatod valami mással. 

A recepteket négy nagyobb csoportba szedték szét, ezek a klasszikus müzlik, ropogós müzlik, lágy müzlikeverékek, valamint a müzlis nasik. Mindegyik kategória tartalmaz izgalmas ételeket, így kipróbálhatod a klasszikus csokoládés müzlit, a mézes-diós granolát, a répatortás egyéjszakás zabkását, vagy az egyik nagy kedvencemet, a citromos-mákos müzliszeletet. Sőt! Sütés nélküli, nyers müzliszeleteket, vagy falatkákat is készíthetsz, ami nekem nagyon tetszik, mert igazán izgalmas és változatos finomság.

Azt hiszem, ez egy olyan szakácskönyv a polcomon, amelyhez sokszor fogok nyúlni. Nemcsak a képek gyönyörűek, de a receptek is finomak. Az összetevők könnyen beszerezhetőek, ami valljuk be, sosem hátrány, és az adagok is megfelelőek. Persze a fantáziának semmi sem szab határt, csak a keverékanyagok mennyiségére kell figyelni. Plusz piros pont, hogy a receptek mellett található 1-1 megjegyzés, sok esetben variációs lehetőséget ad.

Most pedig jöjjön a kedvencem a könyvből. Ez a szelet annyira ízlett, hogy a tesztelés során háromszor is elkészítettem, az utolsó alkalommal kókuszreszelék is került bele. Nekem sajnos nincs a receptben megadott méretű tepsim, ezért egy nagyobba készítettem el, így az adagot is másfélszeresére növeltem. Próbáld ki Te is, kísérletezz, mert ez valami mennyei!

Csokis-banános müzliszelet

A boltban vásárolt csokis-banános müzliszeletek gyakran tele vannak mesterséges aromákkal. Ez a legjobb alkalom az érett banánok felhasználására, és pontosan tudjuk, hogy mi került a saját készítésű szeletbe.muzli_03.jpg8-10 müzliszelethez

  • 200 g apró szemű zabpehely
  • 2 ek. búzakorpa
  • 30 g nyers nádcukor
  • 1 csipet só
  • 2 kisebb érett banán
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 75 g sütésálló csokicsepp

A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra alsó és felső sütéssel. Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A zabpelyhet, a búzacsírát, a cukrot és a sót nagy keverőtálban alaposan forgassuk össze. Egy kis tálkában nyomjuk szét a banánt, és keverjük össze a mézzel és a vaníliakivonattal.

A banánkeveréket és a csokicseppeket adjuk a száraz hozzávalókhoz, és az egészet alaposan keverjük össze egy fakanállal. A tésztát öntsük a tepsibe, nyomkodjuk le és simítsuk el.

A müzlimasszát az előmelegített sütőben 25-30 percig süssük, amíg a pereme enyhén megbarnul. Vegyük ki a sütőből, és konyhai rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Egy nagy késsel vágjuk egyforma szeletekre.

A szeletek légmentesen tárolva kb. egy hétig bírják szobahőmérsékleten.

További kedvcsináló képek a könyvből:muzli_08.jpgmuzli_11.jpgmuzli_12.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2212094653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása