Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Philippe Lechermeier - Rébecca Dautremer: Nevenincs ​és sosemvolt hercegnők

Hercegnő burgonya

2017. január 05. - KönyvParfé

hercegnok.jpgHa a Disney hercegnőkről beszélünk, mindenki tud legalább 2-3 nevet mondani: Hófehérke, Hamupipőke, Csipkerózsika, Belle és még sorolhatnám. Bár mindegyikük szerethető karakter, kinek-kinek más a kedvence, hiszen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Van köztük szeleburdi, míg más kalandvágyó, vagy épp harcias. A héten hozott könyv főszereplői szintén hercegnők, ám most azon hölgyekről lesz szó, akikről eddig csak kevesen hallhattak és akiket méltatlanul elfeledtek. Micsoda?! Hogy Te az összeset ismered? Fogadok, hogy még nem hallottál Telihold és Magányos Medve negyedi leányáról, Holdkaréjról. Vagy Tokataréj herceg(nő)ről, akit szakálla és bajsza miatt Fickós hercegnőnek is neveznek. Na ugye megmondtam!

Rögvest leszögezném, hogy Philippe Lechermeier Nevenincs és sosemvolt hercegnők című könyve álomszép. Keménykötésű, elég nagy kiadvány és tényleg valami csoda. A hatalmas piros borító szabályosan hívogat, hogy nyisd ki, és amikor ezt megteszed, elvarázsolnak a benne lévő illusztrációk, akarom mondani királyi festmények, hiszen ezek a hercegnők léteznek. Némelyik ismerős lehet, másokról talán már találkoztál is, noha nem tudhattad, hogy kicsoda ő valójában. Nem minden hölgyről találsz egész oldalas képet, vannak, akiket csak megemlítenek, de összeszámoltam és összesen 36 hercegnőről olvashatsz. Varangyina hercegnő, Henna hercegnő, Zuza Mara hercegnő és még sokan mások is helyet kaptak a kötetben, de az biztos, hogy vétek lenne őket elfeledni, hisz mindegyikük érdekes, különleges egyéniség.

A könyv néhány mondatban leírja azokat az információkat, amelyeket az adott hölgyről tudni érdemes. Némelyekről olvastam volna még bővebben, de kárpótoltak azok a hosszabb, rövidebb tudnivalókat, melyek magyarázatként szolgáltak egy-egy kifejezéshez. Mikre gondolok? Mondjuk az etikett fogalmára, vagy hogy a tánc miért fontos a hercegnők életében. Rendkívül informatív könyv, így most már tudom, hogy léteznek baldachinos túraágyak, amelyek képesek vitorlás hajóvá változni, és ha ékszert viselsz, nem mindegy milyen kő kerül bele. Sejtelmem se volt ezidáig, hogy a holdköves gyűrűtől elmúlik a csuklás és nincs több csúnya gondolat, se rossz jegy matematikából. Olvashatsz különleges történetekről, titkokról, melyek megnevettetnek, vagy épp elszomorítanak.

Rébecca Dautremer rajzai varázslatossá tették a lapokat és egy különleges, álomszerű világba kalauzolják el az olvasókat, legyenek azok kicsik, vagy nagyok. Nem kell mást tenned, csak lapozgatnod, gyönyörködnöd az oldalakon felbukkanó csodás illusztrációkban, vagy mosolyognod egy-egy érdekes okfejtésen, híres mondáson. A kedvencem egyértelműen a könyv végén található teszt, amelyből megtudhatod, Te melyik hercegnő vagy?

A saját példányomat köszönöm a Scolar Kiadónak. Az oldalukra kattintva megrendelheted, és bele is lapozhatsz a kiadványba!

Kedvenc idézetek:

Hercegek

Szép vagy csúnya, alacsony vagy magas, kedves vagy gonosz – hercegekben nincs hiány.
Életüket nem éppen lazsálással töltik: az erdőkben kell bolyonganiuk, hogy megtalálják a hercegnőt, akit nekik rendelt a sors. Aztán fel kell őt ébreszteniük, hogy megcsókolhassák, vagy fordítva, meg kell csókolniuk, hogy felébresszék. A dolog néha balul üt ki, és egyik-másik herceg békává vagy más, kevésbé ismert állattá változik: háziléggyé, bogárrá vagy sivatagi rókává. De ha egy herceg találkozik egy hercegnővel, a mesékben rendszerint az áll, hogy a végén „boldogan éltek, míg meg nem haltak”.
Meglepő, de ennél többet nem mondanak.
A történet itt véget ér.
Vajon mi történik igazából a hercegekkel azután, hogy megházasodtak?

PUFOGNI
Tárgyatlan, nem rendhagyó ige.

Példák:
Pufog a herceg (ritka eset)
Nem pufog a hercegnő (ritka eset)
Pufognak a frázisok (irodalmi)
Hátán pufog a bot (hangutánzó)
Pufognak a hercegnők (gyakori eset)

Tippek és fortélyok hercegnők elhallgattatására

E pillanatban nem létezik megoldás a hercegnők elhallgattatására.
Sajnos nincs mit tenni, csak tűrni, tűrni.

Hercegnő burgonya

Ez egy nagyszerű köret, mert nemcsak finom, de látványos is. A legjobban azt szeretem benne, hogy akár az előző napról megmaradt krumplipüréből is elkészíthető, így akár a maradékból újra isteni ételt lehet varázsolni. A gyerekek biztosan szeretni fogják, pláne ha ilyen kis szép, virág alakúra formázod őket. A külseje ropogós, a belseje krémes, és szinte minden sült mellé kiváló. Simán megállja a helyét egy ünnepi vacsorán, mert egyáltalán nem szokványos köret a tányéron. És ha elkészíted, rá fogsz jönni Te is, hogy milyen kevés munkával, mennyi dicséretet lehet begyűjteni vele. Mellesleg a Hercegnők is szeretik...burgonya_12.jpgHozzávalók:

  • fél kg burgonya (lehetőleg sárga)
  • 20 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • só, bors, ízlés szerint szerecsendió

A burgonyát meghámozom és nagyobb darabokra kockázom. Fedő alatt kb. 30-40 perc alatt enyhén sós vízben puhára főzöm, ha kész, leöntöm róla a vizet, áttöröm, majd hagyom hűlni. Amikor langyos, hozzáadom a vajat, a fűszereket és a tojások sárgáját, és jó alaposan összedolgozom. A sima pürét habzsákba töltöm és sütőpapírral kibélelt tepsibe kisebb halmokat nyomok belőle. 250 °C-ra előmelegített a sütőben addig sütöm, míg aranybarnák nem lesznek. Akkor jó, ha a külseje egy picit ropog, de a belseje lágy és krémes.

ParféTipp: Ízesítheted a pürét reszelt parmezánnal, vagy fokhagyma granulátummal. Vagy színesítsd sütőtök pürével, vagy spenótpürével.burgonya_08.jpgburgonya_09.jpgburgonya_15.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4412005478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása