Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

John Corey Whaley: Nagyon ​logikátlan barátság

Cheddar sajtos burgonyagolyók

2016. december 17. - KönyvParfé

logikatlan_baratsag.jpgJohn Corey Whaley a Kobak című regényével lett ismert hazánkban, most pedig megérkezett új könyve, a Nagyon logikátlan barátság, amely a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. Ha már eleged van a sulis románcokból, meg a szokásos szerelmi szálas történetekből, akkor ezzel érdemes lesz próbálkoznod. Egy realisztikus young adultról van szó, és ahogy a szerzőtől már megszokhattuk, most is egy érdekes témát dolgozott fel, és szerethető karaktereket alkotott.

Solomon agorafóbiás, más szóval pánikbeteg. Három évvel ezelőtt egy súlyos rohama volt az iskolában, akkor édesapjával és édesanyjával közösen úgy döntöttek, maradjon otthon, legyen magántanuló. Ez alatt a három év alatt Sol egyszer sem jött ki a házból, és neki ez így tökéletesen megfelel. Barátai nincsenek, a régi ismerősök már egyáltalán nem járnak hozzá. Azt hihetnéd, hogy magányos, de a fiú jól érzi magát. Lelkiismeretesen tanul, sokat olvas, vagy épp a kedvenc sorozatát, a Star Treket nézi. Kiépítette a kis világát, és ez az állapot kielégítő számára. A dolgok mégis változni kezdenek, amikor betoppan hozzá egy lánytól.
Sol anyukája fogorvos, és Lisa azért jár hozzá, hogy többet megtudjon a fiúról és az állapotáról. Lisa kissé nyomulós, és önös érdekek vezérlik, ugyanis esszét szeretne írni a srácról, azt remélve, hogy ha elég eredetire sikerül a dolgozat, bejuthat egy jó nevű egyetem pszichológiai karára. Úgy gondolja, ha összebarátkoznak, talán javulni fog Sol az állapota. Persze ezt nem köti a fiú orrára, de párját, Clarkot beavatja a terveibe.

Lisa először nagyon ellenszenves, hiába tudni, hogy nem akar rosszat. Valóban segíteni akar a srácon, végül barátok lesznek. A könyvben Solomon és Lisa nézetei váltakoznak, nekem tetszett ez a váltott mód. Fejezetről fejezetre nyílnak meg egymásnak, szép lassan derülnek ki mindkettőjükről dolgok. Többet megtudhatunk a fiú állapotáról, a betegségről és az egyéni, kicsit különc látásmódjáról. Kiderül az is, hogy Sol a fiúkat szereti, és bár a szüleivel, meg a nagymamájával irigylésre méltó a kapcsolata, ezt még ők sem tudják róla.

Lisa több, mint egy éve jár Clarkkal. A srác nem nézi jó szemmel, hogy barátnője egy másik fiúnál tölti a szabadidejét, és ezzel az esszés dologgal sem ért egyet. Egy alkalommal ő is a lánnyal tart, ekkor kezdődik a két srác barátsága. Azonnal megtalálják a közös hangot, köszönhető a közös hobbiknak, kedvenc videojátékoknak. Solomon pedig azon kapja magát, hogy szerelmes lesz Clarkba. Lisa pedig egyre inkább azt érzi, hogy felesleges harmadikká vált.
Jót tett ez a csavar a történetnek, a könyv végéig nem is lehetett tudni, hogy mi lesz. Vajon kialakul valami más a két fiú között, vagy sem? Nyugi, nem lövöm le a poént!

Az igazi erőssége ennek a regénynek mégis a hitelessége. A pánikbetegség egy olyan téma, amelyről nem nagyon találni ifjúsági regényeket. Az olvasó többször találkozik a rohammal, és az író nagyszerűen leírja, mi megy végbe ilyenkor egy emberben. A szerző alapos munkát végzett és nyers őszinteséggel nyúl a témához.

Tetszik, hogy a szereplők hoznak jó és rossz döntéseket és Lisa is rájön, hogy nem mindenható. Érdekes, hogy először azt hittem, Solomon betegsége lesz a központi motívum, majd kiderült, hogy nem csak neki vannak gondjai.

A nyitott befejezést most az egyszer nem bántam, jó elképzelni a saját verziómat. Ez a három ember biztosan együtt van valahol, talán ücsörögnek a kanapén, nézik a Star Treket, vagy épp úsznak pár hosszt egy medencében.

Cheddar sajtos burgonyagolyók

Kétségtelen, hogy filmekben, sorozatokban mindig a legfurább karakterek a kedvenceim. Sosem a főhősök fognak meg, inkább a mellékszereplők, vagy azok a lények, akik viccesek, lehet rajtuk nevetni, vagy épp a külsejük mulatságos. A Star Trek tele van furábbnál furább lényekkel, akiket nagyon bírok, de azt hiszem, a Tribble-ök visznek mindent. Ha nem vagy képben a sorozattal, annyit elárulok róluk, hogy kicsik, nem túl intelligensek, és az Iota Geminorum IV-ről származnak. Kerek, szőrös lények, és ha megérintik őket, sípoló, turbékoló hangot adnak ki. Bár ez a hang nyugtató hatással van az emberi idegrendszerre, mégsem lett belőlük kis kedvenc, ugyanis óriási a szaporodási rátájuk. IDE kattintva megnézhetsz a sorozatból egy pár perces részt, ahol megismerkedhetsz velük. A könyv mellé mindenképpen olyan ételt szerettem volna készíteni, ami kapcsolódik a Star Trekhez, vagy valamelyik szereplőjéhez. Végül ezt a gömbölyű, szőrös lényt választottam, és így lett belőle sajtos burgonyagolyó. Oké, lehet, hogy kicsit túlbonyolítottam a magyarázatot, és néhol sántít is, de... igazából ez egy tök jó nassolnivaló, ha átjönnek a haverok társasozni, kártyázni, vagy filmet nézni. :)burgonyagolyo_01.jpgHozzávalók:

  • fél kg burgonya (Megfőzve, összetörve mérve.)
  • 15 dkg vörös cheddar
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 újhagyma zöldje
  • csilipehely (opcionális)
  • só, bors
  • egy bögre zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A burgonyát meghámozom, felkockázom és bő, enyhén sós vízben felteszem főni. Amikor megpuhul, leöntöm róla a vizet és összetöröm, majd hagyom hűlni. Ha ez megvan, belereszelem a sajtot, hozzákeverem a lisztet, a tojást, az apróra feldarabolt újhagymát, a fűszereket és alaposan összedolgozom. Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle, megforgatom zsemlemorzsában és bő, forró olajban kisütöm őket.
Bár melegen még nyúlik benne a sajt, és sütés közben ínycsiklandozó az illata, mégis langyosan az igazi.
Tedd tányérra, adj mellé valamilyen fűszeres mártogatóst, és indulhat a buli!

A képen paradicsomos mártogatóst már készítettem korábban is. A receptet ITT olvashatod. 

xzpqozc.jpgA Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan a Printz díjas szerző, John Corey Whaley legújabb regényét Nagyon logikátlan barátság címmel. Hogyan lehet átvészelni a felnőtté válás éveit egy agorafóbiával és pánikrohamokkal küzdő srácnak? Egy önjelölt, ám nem éppen önzetlenül "gyógyító" lánynak talán sikerül kimozdítani a három éve bezárkózva élő Solomont.
Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, és ha minden kérdésre jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Solomon és Clark kedvenc sorozata a Star Trek, így a játékunkban a főszereplőket kell felismernetek, a sorozatbeli nevüket várjuk megfejtésként. A neveket írjátok be a rafflecopoter doboz megfelelő sorába!
(A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)

A kérdés a következő: KI Ő?1w7q4ka.jpg

A turné állomásai:
12/05   Kelly és Lupi olvas
12/07   Always Love a Wild Book
12/09   Deszy könyvajánlója
12/11   Sorok között
12/13   Zakkant olvas
12/15   Dreamworld
12/17   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9611952321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása