Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Óriás körte pite

2016. június 17. - KönyvParfé

hihetetlen_tortenet_az_orias_korterol.jpgOviban hatalmas kedvencem volt a Tesz-vesz város. Oké, még most is nagyon szeretem, és szívesen bogarászom a képeket, ha felütök egy Richard Scarry könyvet. Sven Nordqvist meséivel már idősebb koromban találkoztam, Pettson és Findusz kalandjait csak néhány éve fedeztem fel. Mindkettőre igaz, hogy szerethetőek a szereplők, kedvesek a történetek, és ami talán a legfontosabb, szuper jók az illusztrációk. Ovisok és kisiskolások azért kedvelhetik ezeket a könyveket annyira, mert ha nem, vagy csak egy kicsit tudnak még olvasni, azért a részletgazdag rajzokat ők is megcsodálják, észreveszik a játékosságot, és a bennük rejlő humort. A héten hozott mesekönyvet a neves dán képregény-rajzoló, Jakob Martin Strid készítette, és talán azért szerettem annyira a Hihetetlen történet az óriás körtéről című meséjét, mert Scarry Tesz-vesz városát juttatta eszembe. Ki tudja? Az viszont biztos, hogy a kicsik is imádni fogják!

A mese, a szereplőinek bemutatásával indít. Napvárosban járunk, ahol Micó (a sárga cica), és Sebastian (a Babar-szerű elefánt) a tengerparton ücsörögnek, horgásznak, olvasnak és közben almalevet szürcsölgetnek. Ám egyszer csak kapásuk lesz és egy palackposta kerül a horogra. A belsejében egy nekik megcímzett levél lapul, melyen kicsit elmosódott a szöveg, azért mégis kivehető a lényeg. Az üzenetet  a város korábbi polgármestere, Jeronimus Baltazar Severis Olsen (továbbiakban JB) küldte, aki nemrégiben eltűnt, helyét pedig Karc alpolgármester töltötte be, aki "folyton savanyú és haragos". A két jó barát a palackban egy magot is talál, majd az utasítás szerint elültetik a kertben. Az éjszaka leple alatt csodák történnek a kertben, ugyanis reggelre egy HATALMAS körte terem a mag helyén. A város lakói hamarosan a csodájára járnak, csak a rosszindulatú Karcnak bántja a szemét a gyümölcs. A körtének valóban tekintélyes mérete van, a professzorok lemérik, majd egy fűrész segítségével lyukakat vájnak bele. Belemásznak a belsejébe, és az óriás körtéből az egész városnak készítenek fagyit, ivólevet, pürét és még nagyon sok finomságot. Másnap este hirtelen elered az eső, Micó és Sebastian otthona teljesen beázik. Nincs mit tenni, valahová be kell húzódni, ezért a körte belsejében találnak menedéket.
Reggel Karc alpolgármester üvöltözve utasítja őket, hogy azonnal tüntessék el ezt a hatalmas valamit a kertből, majd egy szerencsétlen véletlen miatt a körte legurul, átszáguld a városon és belepottyan a tengerbe. Így veszi kezdetét a kalandos utazás, ahol a jó barátok különböző veszélyekkel néznek szembe. Találkozhatsz marcona kalózokkal, Rémséges Tengeri Sárkánnyal és egy fejezet erejéig az Éjfekete-tenger szellemei is felbukkannak. De a nagy kérdés... hová tűnt JB? Vajon sikerül megtalálniuk?

Ahhoz képest, hogy maga a történet nem túl hosszú, mégis sok szereplőt felvonultat. Nekem nagyon tetszenek a rajzok, mókás karaktereket sikerült alkotnia a szerzőnek. Kifejezetten mozgalmas kis elbeszélés, mely a játékos illusztrációkkal igazán egyedi gyerekkönyv. 
Tetszik a tipográfia, jó kis bohókás betűket sikerült a történethez választani. Talán először furcsának találhatod a citromsárga színű cicát és a bamba elefántot, a sztori végére mégis megszereted őket. Meg a körtét is, mert minél tovább néztem a lapokon, annál jobban megkívántam...
Vicces és részletgazdag, minden oldalon van valami, ami percekre odavonzza a tekintetet. Ez tényleg egy bájos mese, melyet a kicsik biztosan imádni fognak!

Hatalmas ötletnek tartom a keresztmetszet rajzokat, ahol belenézhetünk a körte és egy sárkány belsejébe is. Itt a sárkány egy gépezet, mely tele van csavarokkal, motorokkal és még konyha, valamint hálószoba is tartozik hozzá. Többet sajna nem árulhatok el, inkább nézz bele Te is!

Jakob Martin Strid könyve hazánkban a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg. A fordítás Petrikovics Edit munkáját dicséri! És végül kinek ajánlom? MINDENKINEK! :)

Kedvenc idézetek:

– Hogy az a sistergős, tűzforró rebarbarakása! – bömbölte. – Azt mondta, hogy tüntessétek el a körtét, és nem azt, hogy mindenféle ócska kacattal töltsétek tele! Mégis mit gondoltok, mi ez? Egy lakókocsi?!

– Görögdinnye – motyogta Camenberg kapitány. – Harminchét éve szárított halon és penészes kekszen élünk… Harminchét éve minden áldott éjjel görögdinnyével álmodom… Köszönetképpen fogadjátok el ezt a két elemet, egyenesen Dániából. Az egész világon nincs erősebb náluk!

A sötétség olyan fekete és áthatolhatatlan és sűrű volt, hogy ha az ember kidugta a karját az ablakon, már a kézfejét sem látta…
– Egészen kellemes lenne, ha közben nem lenne olyan hátborzongatóan kellemetlen – jegyezte meg Sebastian.

Óriás körte pite

Látod a borító közepén azt a hatalmas zöld körtét? Otthon sikerült rekonstruálnom, és bár az enyém nem zöld színű, a belsejében almás-körtés töltelék bújik meg! A lenti mennyiségből nem egy óriási süti készült, hanem három kisebb, de ha hiszed, ha nem, hihetetlenül finom (volt)!  vilma_04.jpg

Hozzávalók:

A pite tésztájához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 30 dkg hideg vaj
  • + 1 tojás a tetejére

Körtés töltelékhez:

  • 1 kg körte
  • 3 közepes alma
  • fél citrom leve
  • 4-5 evőkanál cukor, a gyümölcsök édességétől függően
  • ízlés szerint fahéj, darabolt dió, mazsola
  • Ha a gyümölcs főzésekor sok levet eresztene, 1-2 evőkanál vaníliás puding.

A tésztához a lisztet elkeverem a száraz hozzávalókkal, belemorzsolom a hideg vajat, majd hozzáadom a tojásokat is. Alaposan összedolgozom és legalább 1 órát a hűtőben pihentetem.

Ez idő alatt elkészítem a tölteléket. A gyümölcsöket meghámozom, kiszedem a magházukat és apró kockákra darabolom. Beleteszem egy lábosba, meglocsolom a citrom levével, megszórom cukorral és alacsony lángon az egészet puhára párolom. Ha túl sok levet eresztene, pudingporral sűrítem, majd langyosra hűtöm.

A tésztát kettéosztom és lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Ugye körtét mindenki tud rajzolni? Aki azt mondja, hogy nem, azt nem hiszem el! :) Egy A4-es lapra jó nagy gyümölcsöt rajzolok, nem feledkezek meg a csutkáról és a levélről sem, majd ollóval kivágom és ráhelyezem a tésztára. Egy éles késsel körbeszelem, majd a "gyümölcsöket" egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem. A tészta másik felével is ugyanígy járok el, bár ott már nem kell a levelet és csutkát is kivágni. Szépen elosztom a körtéken a tölteléket, majd bevonom őket a tészta másik felével. Érdemes egy kicsit nagyobbra szelni/nyújtófával picit jobban ellapogatni a felső részt, hogy könnyebben össze lehessen illeszteni az alsó résszel. Egy villával, (és az ujjaim) segítségével összenyomom a széleket, tűvel kicsit megszurkálom a tetejét, hogy tudjon távozni sülés közben a gőz. Végül lekenheted a tetejét egy felvert tojással, és megszórhatod egy kevés kristálycukorral. E a művelet nálam mindig kimarad, most is elfelejtettem... 
180ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm, tálaláskor megszórom egy kevés porcukorral és már kész is!vilma_03.jpgvilma_15.jpgvilma_19.jpgvilma_10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr638754316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.06.18. 09:05:33

Nem vagyok oda a körtéért, de ilyen formában meg tudnád velem szerettetni! :)

KönyvParfé 2016.06.18. 17:31:23

@Lulma: Ennek örülök! :) Alma alakú almás pite jobban csúszna? :)

Lulma 2016.06.18. 21:00:43

@KönyvParfé: Lehet :D De ebben is van egy kis alma, így talán nem vészes ez se :P
süti beállítások módosítása