Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Cynthia Paterson - Brian Paterson: A titkos recept (Foxwoodi mesék)

Róka úr titkos összetevős limonádéja

2015. augusztus 30. - KönyvParfé

a_titkos_recept.jpgA General Press Kiadó megajándékozott egy kisebb könyvcsomaggal, tele csupa-csupa aranyos és kedves mesével. Érte mentem és amikor kiléptem tőlük az ajtón, nem volt szívem belegyömöszölni a pakkot a táskámba. Percekig csak szorongattam a szuper mesekönyveket és gyönyörködtem a borítókban, meg a kiadványok illusztrációiban. A legtöbbet már hazaúton elolvastam; A titkos recept volt az első. Mit ne mondjak témába vág, mert egy hajdanán eltűnt italrecept felkutatása a történet egyik fő szála. Nos, hallottál már Foxwoodról? Nem?! Akkor egy kicsit mesélek róla. Létezik egy hely, nagyon-nagyon messze innen, még a hegyeken, erdőkön, völgyeken is túl, ahol megállt az idő. Együtt élnek az állatcsaládok békében, szeretetben. A kíváncsi kisebb gyerekeik pedig bebarangolják a vidéket, miközben vidám, olykor veszélyes kalandokba bocsátkoznak. A Foxwoodi mesék ezekről a csatangolásokról szólnak, mert ugye az ifjúság sokszor belekeveredik valamilyen kalamajkába, vagy olyan dolgokba ütik az orrukat, amelyek nem rájuk tartoznak. 

Ennek a sorozatnak az egyik könyve: A titkos recept. Mivel mindegyik különálló rész, így egyáltalán nem zavart, hogy a 4. kötettel kezdtem az olvasást. A történet pedig a következő. 
Sün Tádéről, Egér Misiről és Nyúl Beniről, a három jó barátról olvashatunk. Mindannyian Sün Nagypapihoz mennek látogatóba, aki épp indulni készül Vakond asszony házába, mert ott tartják a falugyűlést. A gyerekek vele tartanak, így belecsöppennek a számukra unalmas gyűlésbe, ahol az egyik sarkalatos vitapont, hogy új termet keressenek, ugyanis a jelenlegi igencsak szűkös. Viszont nincs hozzá elegendő pénz, így a pénzgyűjtés kérdése is felmerül.
Tádét ez a rész teljesen lázba hozza, mert tenni szeretne valamit, ezért a Nagypapi a könyvtárba küldi őket, hátha találnak valamilyen használható ötletet. Rá is bukkannak egy történelemkönyvre és olvasnak benne Menyét kapitányról, Vakondvári úrnőről, de még Róka úrról is. Ez utóbbiról különös történeteket írnak! Foxwood közelében élt és volt egy rejtett rókavára, melynek útját - a tulajon kívül - senki sem ismerte és övé volt a Vén Róka nevű fogadó, ahol a különleges üdítőjét árulta, melyet titkos recept alapján készített. Amikor meghalt, bezárták a fogadót, a receptet pedig azóta sem találják. A kis gézengúzok tudják, hogy merre van ez a fogadó, így arra gondolnak, elnéznek oda és keresni kezdik a receptet. Ha megtalálják, talán meggazdagodhatnak belőle és a tanácsnak is tudnak segíteni. Másnap reggel nekilátnak a kutatásnak, ahol izgalmas felfedezést tesznek és még egy új barátra is bukkannak!

A sorozatot a Paterson házaspárnak köszönhetjük. Ezek az angol nyelvterületen igencsak népszerű történetek 1985 és 1998 között láttak napvilágot; hazánkban 2011-ben vehették először kezükbe a gyerekek. Cynthia Paterson tollából pattantak ki a történetek, és férje Brian rajzain keresztül elevenedtek meg. Akkora sikert aratott a gyerekek körében, hogy 18 országban jelent meg és több millió példányt adtak el belőle. Kell még ennél nagyobb bizonyíték arra, ha valami jó?

A rajzok csodaszépek, Beatrix Potter munkáira hajaznak és bevallom őszintén, nekem ezek picivel jobban tetszenek, mint Miss Potter munkái. A történetek is aranyosabbak, gazdagabban illusztráltak. A fordítást Szabó T. Annának köszönhetjük, szerintem jól elkapta ezt az erdei mese hangulatot. Egyszerű, kedves elbeszélések a kisebbek számára, de a nagyobbaknak is szemet gyönyörködtető lapozgatni való. 
Gazdagodj ezzel a kiadvánnyal Te is! Innen megrendelheted.

Kedvenc idézet:

Vakond asszonynál már rengetegen voltak, alig fértek be a szobába.
- Miről lesz szó, Nagypapi? - kérdezte suttogva Tádé.
- Szükségünk lenne egy gyűlésteremre - válaszolta a nagyapja. - Sajnos nincs rá elég pénz. Azt vitatjuk meg, hogyan lehetne pénzhez jutni.
- Csendet kérek! - dörögte Borzi bácsi, miközben egy fakalapáccsal verte Vakond asszony legszebb asztalának lakkozott lapját.
- Te jó ég! - sóhajtott fel Vakond asszony. - Tényleg szükség lenne már egy gyűlésteremre.

Róka úr titkos összetevős limonádé

A nagy kánikulára való tekintettel elcsámborogtam egészen Foxwoodig, hogy megszerezzem Róka úr titkos összetevős limonádéjának receptjét. Köztünk maradjon, nem volt egyszerű megkaparintanom és az út is vadregényesre sikeredett. De ez már egy másik történet... A minap elkészítettem és valóban ízletes ital lett a végeredmény. Íme a recept!

limonade07.jpg

Hozzávalók:

Cukorszirup:

  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre víz

Limonádé:

  • 2 darab citrom
  • 2 darab lime
  • 3-4 evőkanál cukorszirup
  • 3 filter barack ízű zöld tea
  • 5+3 dl víz

5 dl vizet felforralok és beleteszek 3 filter barack ízű zöldteát. Hagyom ázni 5-8 percig, majd kiveszem a filtereket és lehűtöm a főzetet.

A cukorsziruphoz valókat összekeverem egy edénybe és közepes lángon, folyamatos keverés mellett felforralom. Amikor már forrni kezd, alacsonyabbra veszem alatta a lángot és 3-6 percig tovább rotyogtatom. Ha már egy kicsit sárgás a színe, akkor jó! Leveszem a tűzről és langyosra hűtöm, majd egy zárható üvegbe teszem és használatig a hűtőben tárolom. Annyit csinálj, amennyit biztosan elhasználsz, mert nekem az a tapasztalatom, hogy 7-8 nap után már nem az igazi. (Nem tudom miért romlik meg ennyi idő alatt, hiszen csak két összetevője van és a cukor tartósít.)

Fogok egy kancsót és belefacsarom a citromok és a lime-ok levét, vigyázva, hogy ne kerüljön bele mag. A savanyú léhez hozzá kanalazom a cukorszirupot, majd mehet bele a barackízű zöld tea és kb. 3 dl vizet. Jól összekeverem és lehűtöm, majd pohárba adagolom és már fogyasztható is. Finom, citromos és hűsítő ital lesz a végeredmény, mely egy kicsit limonádé és egy picit jeges tea.

Fontos, hogy ez egy alaprecept, de nem szentírás. A citromok nagysága és levük mennyisége változó, így folyamatosan kóstolgasd, miközben készíted. Hol többet, hol kevesebbet önts hozzá az összetevőkből, hogy kellőképpen a Te szájízed szerinti legyen.

Tipp: Mehet még az italba felkarikázott citrom, lime, jég, menta, vagy gyümölcsdarabok. Ehhez például jól megy az ízesített zöld tea miatt a felkockázott barack.

Extra tipp: Most dupla mennyiséget készítettem, nem is fogyott el mind. A megmaradt részt a mélyhűtőbe tettem, majd másnap kivettem és kicsit hagytam kiengedni. Aztán összezúztam és egy világossárga, kásás állagot kaptam, melyhez hozzáöntöttem egy kevés narancslevet. A végeredmény pedig egy narancsos, citromos jégkása lett. Arról nem készült kép, mert hamar elfogyott. Hmmm! Isteni!

limonade01.jpg

limonade09.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr47692328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása