Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Richard Maltby, Jr: Beatrix Potter élete

Nyúl Péter kedvenc levese

2015. április 08. - KönyvParfé

beatrix_potter_elete_1.jpgElmúlt a Húsvét, és sok kisgyerek örülhetett a locsolkodásért bezsebelt ajándékoknak. Manapság már nem csak a tojás, a narancs és a csoki a sláger, hanem a könyvek is. Ilyenkor a könyvkiadók kisebb-nagyobb akciókkal készülnek, olcsóbban juthatunk hozzá vidám, foglalkoztató könyvekhez, mondókás leporellókhoz, vagy kifestőkhöz. Természetesen a fő téma a tavasz, a megújulás és a nyuszik! Valamilyen nyuszis bejegyzést szerettem volna az ünnepre való tekintettel, aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy nem leszek ennyire elcsépelt. Ha már nyuszi és mese, akkor nálam az első helyen Beatrix Potter tündéri figurái állnak. Most kivételesen nem a meséiből válogattam, hanem egy életrajzi ihletésű regényt  ajánlok.

Beatrix Potter Anglia egyik leghíresebb meseírója és képeskönyvrajzolója. Ő az a hölgy, aki ruhákba öltöztette és emberi tulajdonságokkal ruházta fel állatfiguráit. Meséiben találkozhatsz nyuszikkal, egérkékkel, malackákkal, libákkal, de még békákkal is. Vidám és tanulságos történeteket mesél a gyönyörűen illusztrált könyveiben.  2006-ban készült egy film, amely a művésznő pályájának kezdetét, és a kiadóval való kapcsolatát meséli el. Miss Potter címmel játszották a mozikban, a főszereplő nőt pedig Renée Zellweger személyesítette meg. Ennek a filmnek a regényváltozatát vetette papírra Richard Maltby, Jr. 

A regényből - csakúgy, mint a filmből -, megtudhatjuk, hogy mennyi nehézséggel kellett szembenéznie Beatrixnek. A 19. század végéről beszélünk, amikor is az általános attitűd a következő: egy hölgy menjen férjhez, szüljön gyerekeket és lássa el a háztartást. Miss Potternek viszont más elképzelései voltak. Bár szülei nem bátorították, mindig is foglalkoztatták a kreatív tevékenységek. Már kisgyermekként is sokat rajzolt és az évek múlásával ez az érzéke egyre kiemelkedőbb lett. Ő és öccse nagy állatbarát hírében álltak, rengeteg háziállatot tartottak. Voltak nyuszijaik, madaraik, de még tarajos gőtéik is, és a kis Potter lány bizonyára már ekkor is egy természettudós szemével látta a világot. Valószínűleg innen jött Beatrixnek az állatok és a természet iránti szeretete, melyet történeteiben bűbájosan elevenít meg. Könyveit eleinte senki sem akarta kiadni, majd amikor megismerkedett Norman Warne-nal, minden megváltozott. Meglátta a fantáziát a hölgy történeteiben, majd 1902-ben nyomtatásba került első könyve. Ekkor találkozhattak először a gyerekek Péter nyúllal, majd később a többi barátjával, Nyuszi Benjáminnal, Cincogi Cecíliával, Jolán Kacsával és Tomi Cicával. 

De azért nem alakult minden ilyen csodálatosan. Szülei semmiben sem támogatták és amikor szerelmi kötelék alakult ki a kiadójával, Norman Warne-nel, megaláztatások egész sorát kellett kiállnia. Norman megkérte Beatrix kezét, aki a szülők bánatára igent is mondott. Azt hiszem, mindenki úgy gondolja, hogy 35 évesen megérdemelte volna, hogy jóra forduljon az élete, és elszakadjon a szülői háztól. Viszont nem ez történt. Egy borzasztó tragédia rázta meg a lány életét, mely után a nagyvilágtól elzárva, egy farmra költözött és  ott élt élete végéig. Itt vidéken ismerkedett meg William Heelis-szel, aki 1912-ben megkérte a kezét és egy éven belül meg is esküdtek. 30 évig éltek boldog házasságban a férjével. Igaz, ekkor is jelentek meg könyvei, de ezekben az években már inkább a család és a földgazdálkodás került előtérbe.

Beatrix Potter története megható és szomorú. Féltem attól, hogy életrajzi könyvként túl száraz lesz, de kellemesen csalódtam. Való igaz, hogy a könyv irodalmilag bőven hagy kivetnivalót maga után, viszont egy kerek képet kapunk erről a rendkívüli asszonyról és a kora ideáljairól. Ő egy okos és intelligens nő volt, ugyanakkor egy határozott és lassan ébredező személyiség is. Azt hiszem, hogy a legnagyobb sikere abban rejlik, hogy történetei és rajzai maga az őszinteség.  

Kedvenc idézetek:

- Dehogynem mész férjhez – mondta az anyja. - Minden lány férjhez megy. Férjhez mentem én is, a nagyanyád is, és előbb-utóbb Fiona is férjhez fog menni. 
- Hát, én nem – felelte Beatrix. - Én rajzolni fogok. 
- Rajzolni? – Mrs. Potter vetett egy oldalpillantást a férjére. - És akkor ki fog szeretni? 
- A műveim, az állataim. Annál több szeretetre nem lesz szükségem. Annyi szeretet bőven elég mindenkinek.

Az erdő tele van tündérekkel meg manókkal, akik rajta tartják a szemüket a gyerekeken.

Lehet, hogy nem az a sorsom, hogy boldog legyek.

Nyúl Péter kedvenc levese

Egyik lelkes kritikusom azt kérte, több egészségesebb ételt készítsek a könyvek mellé. Íme! Húsvétkor sok asztalra kerül fonott, foszlós kalács - van, akiknél édesen, másoknál sósan. Elmaradhatatlan még a főtt tojás, a reszelt torma és persze a főtt sonka. Ilyenkor a háziasszonyok süteményeket sütnek, előkerülnek a nagymama több lapos sütireceptjei, na meg a répatorta. Szerintem már mindenki degeszre ette magát a napokban ezekkel a finomságokkal, ezért egy könnyű, tavaszi, fűszeres répakrémlevessel készültem. Mielőtt a szívedhez kapnál, megnyugtatlak! Semmi köze a menzás répafőzelékhez. Bizonyára nem hangzik valami nagy durranásnak, csakúgy, mint a sült répa és a répa püré sem, de ezt bátran ajánlom. Csinálhatod édesen és sósan, a fűszerezéssel más-más karaktert adhatsz az ételnek. Sok lehetőséget látok benne, nagyon egészséges leves, 30 perc alatt elkészül és igazán pénztárcabarát. Egy próbát mindenképpen meg ér, és szerintem a kis nyusziknak is ízleni fog!beatrix02.JPGHozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 750 gramm répa (pucolva, felkarikázva mérve)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter víz
  • 1 zöldségleves kocka
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanál curry
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1,5 deciliter kókusztej
  • só, bors

Egy lábosba beleöntöm az olívaolajat, és az felaprított lilahagymát megpirítom rajta. Hozzáadom a répakarikákat és a felszeletelt fokhagymát, majd az egészet 5 percig pirítom. Vigyázok, nehogy odakapjon! Felöntöm a vízzel, beledobom a leveskockát, a babérlevelet, a curryt, a római köményt, a gyömbért és egy kevés sót. Lefedve közepes lángon főzöm, amíg a répa megpuhul. Leveszem a tűzről és az egészet botmixerrel simára turmixolom. Kicsit sózom még, ha igényli, majd hozzáöntöm a kókusztejet. Visszateszem a tűzre, hagyom, hogy egyet forrjon a leves, majd beleszórok egy kevés borsot. Ha sűrűnek találom, öntök hozzá még egy kevés vizet. Feltétnek ehhez most szeletelt rozskenyérből nyusziformákat szaggattam, majd egy tepsiben ropogósra pirítottam. Nekem elég fűszeres volt a leves, de ha szeretnél még egy kis pikantériát, akkor meglocsolhatod egy lime levével. Ez persze opcionális.

Tipp: Ha nagyon pici gyerekek is fogyasztják, akkor ne tegyél bele római köményt, gyömbért és curryt, mert a csípős, fűszeres ízek nem valók a kicsiknek. Helyette adj a leveshez egy fél narancs levét. Így is nagyon finom!beatrix05.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr347330300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása